HTML

Szlovénia 2012

A Középülettervezési Tanszék 2012-es nyári tanulmányútja a
Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány
és a
Nemzeti Kulturális Alap
támogatásával.
szeptember 3-9.

Letölthető útifüzet:

szlovenia_fuzet_190.jpg

Friss hozzászólások

Balatonboglár, evangélikus templom (1993-1999)

2012.05.09. 08:55 mB

http://szakralis.files.wordpress.com/2009/07/nagyboglar.jpg?w=285&h=300A Balaton déli partján található üdülő-városka a középkor óta révátkelő volt, melynek központja a mai Várdombig húzódó vízfelületnél alakult ki. A természetvédelmi területként kezelt domb ma a város nevezetes kilátóját hordozza, nyugati lábánál modern és kortárs templomépítészetünk két kiemelkedő alkotása található. A Kocsis Iván által tervezett katolikus templom még házak között, Nagy Tamás evangélikus központja pedig a természeti környezet határán foglal helyet. A különleges táji adottság mesteri illeszkedést kívánt. A domboldalba benyomott épület tojásdad alaprajzú templomtömegével emelkedik ki a lejtőből, melyet az archaikus tömegformát idéző vertikálisan nyújtott toronytest hangsúlyoz tengelyben bővített toronyalji bejáratával.


A szöveg forrása: Szakrális építészet blog (Vukoszávlyev Zorán)


  • Nagy Tamás, 1993-1999
  • 8630. Balatonboglár, Hétház u. 1, (Czöndör István lelkész)

>> a térképünkön itt; (utolsó nap)

http://szakralis.files.wordpress.com/2009/07/nagyboglar_02.jpg?w=500


Nagyobb térképre váltás

A kerített területrész kör alaprajzát a templomtérrel összenyitható gyülekezeti terem és az átellenes oldali lelkészi hivatal alacsonyabb épülettömege kezdi kirajzolni a domboldal felől, és platószerűen kiemelkedő teraszban, egyfajta cinteremben válik teljessé a tökéletes forma. A templomtömeg lejtőből kiemelkedő része magasan elhelyezett ablakgyűrűként dominánsan meghatározza a templombelső lényegét: a gyülekezet az Isten alkotta természet ölelésébe kerül, a különleges környezet a szakrális tér részévé válik. A fa szerkezetű lapos kupola kettős megtámasztó vonala a magas megnyitás lehetőségén túl a külső kompakt formálását is lehetővé teszi. A szabálytalan kövekből rakott terméskő falazat a Balaton-vidék vernakuláris hagyományát idézi. (z)

http://balatonboglar.utisugo.hu/_Images/ismertetok/latnivalok/001005031_evangelikus.jpg.jpg_orig.jpg

http://szakralis.files.wordpress.com/2009/07/nagyboglar_03.jpg

Hogy kerülnek magyar templomok Shanghaiba?

http://szakralis.files.wordpress.com/2009/07/nagyboglar_04.jpg

http://szakralis.files.wordpress.com/2009/07/nagyboglar_05.jpg

http://szakralis.files.wordpress.com/2009/07/nagyboglar_06.jpg

http://szakralis.files.wordpress.com/2009/07/nagyboglar_07.jpg

http://szakralis.files.wordpress.com/2009/07/nagyboglar_08.jpg

Nagy Tamás így fogalmaz a templom kapcsán:

A balatonboglári evangélikus templom tervezését meghívásos pályázat előzte meg. A győztes pályamű fő erénye a tájba való illeszkedés volt. A különlegesen szép természeti környezetben elhelyezett épület funkcionális egységei: a tojásdad alakú templomtér, a hozzá kapcsolódó, azzal összenyitható gyülekezeti terem, a lelkészi hivatal, a templom előtti cinterem és a kiszolgáló helységek. A belső tér kialakítását a templomtér fölé boruló kettős kupola védelmet sugárzó, és a környező táj felé forduló ablaksor kitárulkozó gesztusa határozta meg. A tervezési szándéknak megfelelően a padokban ülő hívek az ablakgyűrűn kitekintve csak a környező fák koronáját látják. Ily módon az erdő szerves részévé válik a belsőnek. A domboldalba benyomott épület terméskő falakkal, natúr, pácolt ácsszerkezettel és nyílászárókkal, illetve vörösrézlemez fedéssel készült. A belső fontos elemét jelentő karzat fenyőből, a berendezés tölgyfából lett legyártva. A torony belső falán Lovas Ilona képzőművész Jelenések könyve című merített papírból készült alkotása látható.

 Lásd még: 


További addíciók a Szakrális blogról:

1 komment

Címkék: szakrális nagy tamás magyar építészet 199x

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenia2012.blog.hu/api/trackback/id/tr194497674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2012.05.09. 23:11:43

Zorán segítségével (köszönöm!) alul az olvasnivalók szekció bővült - nézzétek, olvassátok, ismerjétek! :-)