HTML

Szlovénia 2012

A Középülettervezési Tanszék 2012-es nyári tanulmányútja a
Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány
és a
Nemzeti Kulturális Alap
támogatásával.
szeptember 3-9.

Letölthető útifüzet:

szlovenia_fuzet_190.jpg

Friss hozzászólások

Pilon társasház, Ljubljana (VG)

2012.06.13. 22:49 mB

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/10/1288210826-housing-pilon-1-528x351.jpg

http://www.bevkperovic.com/pictures/01a-sketch.jpg

A társasház különleges helyszínen, egy elhagyatott kőbánya és a ljubljanai körgyűrű közvetlen közelében található. A telek sarkán található továbbá egy védett mészégető épület.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/10/1288210953-site-plan.jpg

A kérdés az volt, hogy hogyan helyezhető el egy ilyen nagyléptékű új épületegyüttes ebbe az érzékeny környezetbe úgy, hogy egyszerre a telek mellett elhaladó autópálya viszonylatában egyfajta mérföldkőként is szolgáljon.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/10/1288210843-housing-pilon-4-1000x665.jpg

A telepítési kérdéseket érzékenyen kezelték. A kőfalat megőrizték, omlásvédelmét megoldották, és növényzettel ültették be. Két épületszárnyba 140 lakás terveztek, valamint a terepviszonyokhoz igazodva az épület előtt és mögött is kialakítottak közösségi területeket, melyeket a két épület közötti keskeny közlekedő köt össze.


Nagyobb térképre váltás

A ház belső rendszere függőlegesen tagolódik: A kisebb, egyszemélyes lakások az együttes alsóbb szintjein találhatók.  Ezeket követik a kétszintes (duplex) lakások, amelyek két szint magasságú nyitott kis udvarokra rendeződnek. Az épület tetején pedig luxus penthouse-lakások kaptak helyet. Ezek a lakástípusok a homlokzatokról is könnyedén leolvashatók, a teljes kép mégis homogén megjelenést mutat.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/10/1288210958-typical-floor-plan-362x500.jpg

A homlokzat nyitott és zárt elemek összjátéka. Az üvegezett, sárga korlátos erkélyeket, a tárolók zárt, bársonyos fekete ferrocement lapokkal burkolt felületei követik. Így váltak a tárolóegységek a homlokzat részéve, és választják el az egyes apartmanokat.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/10/1288210865-housing-pilon-6-528x351.jpg

Az épületegyüttes harmonikusan illeszkedik a domboldal sziluettjéhez, méltóan viszonyul az egykori kőbányához, és egyidejűleg, karakteres megjelenésével viszonyítási pontként szolgál a ljubljanai körgyűrűn közlekedőknek.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/10/1288210834-housing-pilon-3-528x350.jpg

Általános alaprajz - alul a legfelső duplexek:

PilonAlaprajz.jpg

1 komment

Címkék: ljubljana lakóház bevk perovic 200x

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenia2012.blog.hu/api/trackback/id/tr674586851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mB · http://frankzappa.blog.hu/ 2012.06.14. 12:01:16

Példásan szép ház... szinte hallom a lájkok durva csattogását ;-)

Az előszoba szűkössége ellenére takarékos, élhető lakásalaprajzok ÉS közlekedők. (Egy társasháznál nekem az egyik alapvető kérdés: HAZA lehet-e ide érkezni?)