HTML

Szlovénia 2012

A Középülettervezési Tanszék 2012-es nyári tanulmányútja a
Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány
és a
Nemzeti Kulturális Alap
támogatásával.
szeptember 3-9.

Letölthető útifüzet:

szlovenia_fuzet_190.jpg

Friss hozzászólások

Matematika kar, Ljubljana (VG)

2012.06.20. 13:00 mB

http://www.bevkperovic.com/pictures/02-matematika-sketch.jpg

A Ljubljanai Egyetem Matematikai karának új épülete a szó szoros értelmében nem is új épület, hanem a korábbi kétszintes épület bővítése további három szinttel, és teljesen más funkciókkal. Az eredeti épület is többszintesnek indult a hatvanas évek végén (így a tartószerkezet is erre méretezve készült), de az építés akkor két szint után leállt (El Croquis 160). A karral már korábban jó kapcsolatban levő tervezőpáros a vasbeton szerkezetet egy jóval könnyebb acélvázzal folytatta; az új, ráépített szinteken kapott helyet a könyvtár, amely domináns szerepe ellenére tiszteletben tartja a régi szerkezet függetlenségét, és méltóságát.

Mivel gyakorlatilag a háznak nincs földszinti fogadótere, a közösségi tereket az épülettömegből kivájt, a város felett lebegő transzparens helyiségek sorából hozták létre. A szinte elbújó bejárattól jól megvilágított lépcső vezet a földszint szerepét betöltő második szintre. Az iskola két előadóterme, és közösségi terek kaptak helyet itt. Minden más funkció a további szinteken található, a legfelső szinten két kis "kert" zárja a terek sorát.

http://www.bevkperovic.com/pictures/07_KAM2329.jpg

A formai, és szerkezeti egyszerűség mellett precízen formált építészettel találkozhatunk, akár a funkcionális működését, akár a felületkezelését vizsgálva a háznak. A textúra nyomtatott üvegtáblákon egyazon minta jelenik meg különböző sűrűségben, a mögötte rejlő funkcióra utalva. A nagyon sűrű textúrájú felültek mögött számítógépes helyiségek, az egészen ritka mintázatúak mögött pedig osztálytermek találhatóak.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2008/07/1950605521_second-floor-plan.jpgA véletlenszerűen ismétlődő minták egyedi, plasztikus felületet adnak az épületnek. Az épület egyszerre sztereometrikus és monodimenzionális, téglatest és hártyaszerű, monolitikus és dinamikus. Csak a közösségi tereknek vannak szintmagasságú, minta nélküli, átlátszó üvegfelületeik, kialakítva a belső tér és város közötti érzékeny párbeszédet.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2008/07/1030955075_math-07.jpg

A szomszédos Fizika kar épületéhez nagy nyitott közterülettel kapcsolódik, ahol parkolók, és a hallgatók pihenését szolgáló köztér kapott helyet.


Nagyobb térképre váltás

Szólj hozzá!

Címkék: iskola felújítás ljubljana bevk perovic 200x

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenia2012.blog.hu/api/trackback/id/tr744598907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.