HTML

Szlovénia 2012

A Középülettervezési Tanszék 2012-es nyári tanulmányútja a
Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány
és a
Nemzeti Kulturális Alap
támogatásával.
szeptember 3-9.

Letölthető útifüzet:

szlovenia_fuzet_190.jpg

Friss hozzászólások

Közgazdasági iskola, Muraszombat

2012.05.06. 11:30 mB

http://en.sgp-pomgrad.si/uploads/gallery/1-1000/7/mid/ekonomska.jpg

Ekonomska Šola Murska Sobota
Rok Benda, Primož Hočevar, Mitja Zorc - 2008
Noršinska Ulica 13, 9000 Murska Sobota

>> a térképünkön itt;

Az új Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola Szlovénia keleti, pannon részén álló a húszezres Muraszombaton épült. A helyi és az országos hatóságok az utóbbi években arra tettek kísérletet, hogy a környék gyenge gazdaságát élénkíteni próbálják.

Az új iskola a külvárosban van, egy fejlődőben levő kereskedelmi és ipari terület közelében, még nem elszakadva ugyanakkor az erdők, mezők és völgyek idillikus világától. Az együttes hosszú, azonos magasságú tömege (földszint, emelet és részben beépített zárószint) kanyarogva foglalja el a telket.

Az összekapcsolódó épületszárnyak három funkciónak biztosítanak helyet: a bejárati szárny a szakközépiskola nagy előcsarnokkal, előadóteremmel és könyvtárral. A középső szárny külön bejárattal a gimnázium, benne többcélú nagyterem, egy kis előadóterem, öltözők és az adminisztratív funkciók. A harmadik szárnyat a tornaterem és az edzőtermek foglalják el. Minden szárny egy-egy kétszintes lépcsőtér köré szerveződik. Az osztálytermek és a tanári helyiségek a fő szárnyak között helyezkednek el.

http://static.urbarama.com/photos/medium/7271.jpg

A kígyózó tömeg különböző iskolaudvarokat kerít le, így alakul ki az érkezőudvar a buszmegállóval, az iskolaudvar, és a kert és a sport- és játszóudvar.

Az épületet meghatározza az egységes, elegánsan komponált sötét kerámiahomlokzat. Ez egyrészt kontrasztot képez a környék színes kereskedelmi világával, másrészt visszafogott hátteret biztosít a külső tereknek. A kerámia ugyanakkor felidézi a a hely élénk kerámia-hagyományait. A tömeg megtördelése mellett a kisméretű kerámialapok is az emberi léptéket jelenítik meg.

A belsőt az épület egészével összhangban alakították ki. A sötét és visszafogott külsővel szemben itt a világos, élénk, néhol játékos színek és a napfény az uralkodó, hangsúlyos kilátásokkal. Az ajtók, bútorok, akusztikus- és védőburkolatok színválasztása a funkcióra utal, segítendő a tájékozódást. A szűkös költségvetés miatt sokszor sablonmegoldásokat kellet alkalmazni, de a színekkel és az arányokkal való játék, a finoman kidolgozott részletek kiemelkedő minőségű téri világot teremtettek.

http://www.miesbcn.com/nougestio/upload/2009/grans/196-3281.jpg


>> további fotók: Miran Kambič

2 komment

Címkék: díj iskola 200x muraszombat

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenia2012.blog.hu/api/trackback/id/tr184482311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiimii 2012.05.16. 15:09:16

ahààà, voltam itt!
èloben is meno. kicsit talàn tul steril, dehàt ilyenek ezek a jolnevelt nyugatiak :)
süti beállítások módosítása