HTML

Szlovénia 2012

A Középülettervezési Tanszék 2012-es nyári tanulmányútja a
Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány
és a
Nemzeti Kulturális Alap
támogatásával.
szeptember 3-9.

Letölthető útifüzet:

szlovenia_fuzet_190.jpg

Friss hozzászólások

Sotočje társasház, Kranj

2012.06.24. 16:59 mB

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/10/1286486921-housing-sotocje-12-528x352.jpg

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/10/1286486889-housing-sotocje-1-528x352.jpg

A Sotočje társasházegyüttes egy XIX. századi ipari területen, a Száva és Kokra folyók találkozásánál épült, úgy 15 kilométerre Ljubljanától. Az idővel leépült ipartelepek - a történeti városmag közelsége és a természeti környezet jelenléte miatt - lassan a város minőségi lakóövezetévé válnak.

http://www.bevkperovic.com/pictures/04_sotocje_close_up.jpg

A 142 lakásból álló együttes egy kiemelt platón áll a folyók találkozásánál, a hegyen álló középkori városrész alatt. A környék a korábbi gumigyár miatt erősen szennyezett volt, ami az építkezés előtt radikális talajcserét igényelt - a kiemelt plató így nem csupán a garázs, de a környezeti szennyezésre adott érzékeny válasz is.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/10/1286487127-section-01-528x224.jpg

A három épület között kialakuló területek nyugati irányban kinyílnak a folyóra. A tömbök látszólag véletlenszerű telepítése valójában azt célozza, hogy minden lakásból feltáruljon a folyó, ahogy a középkori város sziluettje is a másik oldalon.

http://www.bevkperovic.com/pictures/02_sotocje_sketch_b.jpg

Az együttes az állami lakásépítési program keretében épült meg, PPP (private-public partnership) finanszírozási rendszerben fiatal pályakezdő családoknak.

http://www.bevkperovic.com/pictures/05_sotocje_kam57.jpg

Miközben a lakások visszafogottak úgy méretükben mint kialakításukban, mindegyikhez tartozik egy folyamatos homlokzati sávot alkotó terasz. Az épület külső bőre perforált alumíniumlemezekből készült, ami a felületnek egyfajta "mély homlokzat" jelleget kölcsönöz, ahol a lakások külső élete a két homlokzati (egy vizuális és egy hőszigetelő) réteg között történik.

http://www.bevkperovic.com/pictures/01_sotocje_kam03.jpg

A paneleken megjelenő egyszerű minta a környékre jellemző faépítésű épületek mintáit idézi fel, egyúttal biztosítja a légáramlást és a nap bejutását is az épületbelsőbe. Emellett egy végigmenő függöny került az alumíniumhéj mögé, ami a teraszoknak teljesen zavartalan használatát teszi lehetővé, az együttesnek egyfajta színpadias jelleget is adva.

http://www.bevkperovic.com/pictures/06_sotocje_kam14.jpg

Az átlátszóság és áttetszőség, zárás és nyitás háromdimenziós játéka jött létre, ami így egyrészt minden lakásból kilátást biztosít a szomszédság és a kiemelkedő környezeti értékek felé, másrészt kellően teret ad a magánélet védelmének is.

http://ad009cdnb.archdaily.net/wp-content/uploads/2010/10/1286486910-housing-sotocje-9-528x352.jpg

Az épületek lapostetején elterülő fehér kavics az óvárosból nézve elhagyott folyómedreket idéz.


Nagyobb térképre váltás

Szólj hozzá!

Címkék: kranj lakóház bevk perovic 200x

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenia2012.blog.hu/api/trackback/id/tr64605695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.