HTML

Szlovénia 2012

A Középülettervezési Tanszék 2012-es nyári tanulmányútja a
Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány
és a
Nemzeti Kulturális Alap
támogatásával.
szeptember 3-9.

Letölthető útifüzet:

szlovenia_fuzet_190.jpg

Friss hozzászólások

CVG társasház (Bevk-Perović)

2012.07.25. 15:48 mB

A kísérleti együttes 114 szociális lakást tartalmaz, kis keresetű családoknak és a letelepedési engedélyt éppen megkapó (jobbára a balkáni háborúkból érkező) menekülteknek biztosít otthonokat (a közelben van egy menekülttábor). A telepítés megkísérli elkerülni a szociális lakásokra oly jellemző sémát, amikor az épületek közti területek a tulajdonlás bizonytalansága miatt elhanyagolt senkiföldjévé válnak.

http://www.bevkperovic.com/pictures/01-KAM1651.jpg

BevkPerovic_CVG-hsz.jpgAz együttes ezért négy elemre bomlik, ezek mindegyike egy-egy saját világot hoz létre, egy faluéhoz hasonló méretben. A környék árvíz-veszélyeztetettsége miatt az épületek kis zöld „párnákon" állnak, egyfajta szigetekként – a köztes területeken fekvő kis parkolók ugyancsak az épületrészek függetlenségét sugallják.

BevkPerovic_CVG-telepit.jpg

Az S-alakú épületek két különböző típusú udvart, fél-privát teret kerítenek körül, az emberi kapcsolatoknak biztosítva helyeket. A keskenyebb, burkolt, játszótereknek helyet adó udvarok „városiasabbak", a zölddel benőtt szélesebbek „rurálisabb" hangulatúak – ezek a „funkcionálisabb" park-variációk egy falu kertjeinek élményét adják.

BevkPerovic_CVG-alapr.jpg

Minden ilyen mini-közösség két nyitott udvar, egy kert és egy játszótér köré szerveződik. A lakásegységek külső folyosóra szervezettek ezek köré az udvarok köré, egy rurálisabb, inkább a faluéhoz hasonló helyzetet létrehozva. Az egyes lakásokhoz nem tartoznak külső terek, teraszok – hogy a tényleges (közös) külső terek így az emberek közti kapcsolatok katalizátoraivá is váljanak. Mindenkinek ki kell mennie - mint egy faluban. (Perovic, in: El Croquis 160, 19. old.)

http://www.bevkperovic.com/pictures/02-CVG-sketch.jpg

http://www.bevkperovic.com/pictures/03-CVG-plan.jpg

http://www.bevkperovic.com/pictures/05-KAM1324.jpg

http://www.bevkperovic.com/pictures/06-KAM4657.jpg

http://www.bevkperovic.com/pictures/07-KAM1226.jpg

http://www.bevkperovic.com/pictures/08-KAM1252.jpg


Nagyobb térképre váltás

08 04 alapr08 copy.jpg

08 04 w r alapr08.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: ljubljana lakóház bevk perovic 200x

A bejegyzés trackback címe:

https://szlovenia2012.blog.hu/api/trackback/id/tr614677345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása